Nieuwsbrief Juli

 

Inhoud

 

1.  Stagiaire. 1

2.  Het vakantieseizoen is begonnen! 2

3.  Houd uw konijn schoon!! 3

4.  Weekenddiensten. 5

5.  Welkom met uw PUP en KITTEN.. 5

6.  Dier uit het buitenland. 6

7.  DE VOSSENLINTWORM VERSPREIDT ZICH ONRUSTBAREND. 7

8.  Nieuw voor katten: Bravecto kat PLUS. 8

9.  Nieuwe regels privacy (AVG) 8

10.   Wanneer het heerlijk warm weer wordt…. 8

 

 

1.  Stagiaire

 

Dit is onze stagiaire Vera.

In het kader van haar opleiding tot paraveterinair loopt ze bij ons stage tot en met 13 juli 2018. Vera is 3e jaar student aan het Aeres te Barneveld en hoopt volgend schooljaar af te studeren.

Vera.jpg

 

 

2.    Het vakantieseizoen is begonnen!

 

Dia15.JPG

 

Bent u al besloten over uw  zomervakantie? Regel met spoed een vakantieadres voor uw huisdier. https://www.licg.nl/vakantie-dier-blijft-thuis/

 

Gaat uw huisdier mee op vakantie? Bespreek eventueel met Manon of Marije, waar u heen denkt te gaan. Zij kunnen u adviseren welke inentingen of worm-, vlooien- en tekenmiddelen nodig zijn ter bescherming van uw dier, ook eventueel een besmettelijke-hondenhoest-inenting , vaak vereist voor het pension, maar ook zonder pension van harte aanbevolen!

 

Net zoals andere jaren willen we u erop wijzen dat wanneer u met uw huisdier naar landen ten zuiden van ons gaat, het goed  is wanneer uw huisdier ook beschermd wordt tegen:

·        Hartwormen

·        Haakwormen

·        Vossenlintworm

·        Zandvliegen

Belangrijk voor vertrek: 

Wanneer uw hond meegaat naar het buitenland is een rabiësvaccinatie verplicht. Let op: de Rabiës vaccinatie moet meestal minimaal 1 maand voor vertrek worden toegediend.

Verder heeft uw dier een officieel Europees Dierenpaspoort nodig en een Chip.

Deze Chip kunt u controleren via https://www.petbase.eu/index.php , klopt uw adres en telefoonnummer nog? Heeft u uw chip via ons gekregen, dan kunt u ook uw vakantieadres noteren bij de chip gegevens.

 

 

Voor invoereisen per land zie:
https://www.licg.nl/vakantie-dier-gaat-mee

 

Nog alles controleren?

https://www.licg.nl/nieuws/vakantie-heeft-u-alles-geregeld-voor-uw-huisdier/

 

3.             Houd uw konijn schoon!!

 

 

In voorjaar en zomer is de vliegenlarvenziekte (maden) één van de belangrijkste oorzaken van sterfte onder konijnen. Vaak staan de dieren wat minder onder controle tijdens de vakantie en vervuiling onder de staart trekt vliegen aan die op de huid hun eitjes deponeren.

 

Wanneer dit niet op tijd wordt opgemerkt en de vervuiling niet wordt verwijderd,  dan zullen de larven al na enkele dagen onderhuids hun vernietigende werk verrichten en vele konijnen sterven aan shock of moeten ingeslapen worden vanwege de uitgebreidheid van de verwondingen. Ieder jaar weer leidt dit tot hartverscheurende taferelen in onze Dierenartsenpraktijk, vaak zijn er kinderen in het spel en afgezien van het feit, dat het er verschrikkelijk uitziet, is het dramatisch om op jonge leeftijd om deze reden je huisdier te moeten verliezen.

 

Sinds een paar jaar beschikt onze Dierenartsenpraktijk over een speciale spray die het konijn gedurende langere tijd beschermt. Veel konijnen krijgen in het voorjaar hun gezondheidscontrole en de bijbehorende vaccinaties. Vraag uw dierenarts meteen om het product tegen vliegenlarvenziekte (maden) bij het konijn en laat u de toepassing goed uitleggen.

 

Het belangrijkste blijft het voorkomen van een vies gebied onder de staart. Dagelijkse inspectie, eventueel wassen en het juiste eten in hoeveelheid en in samenstelling zijn hierbij van groot belang. Heel vaak zijn overvoedering en te weinig ruwvezel (hooi) in het rantsoen de oorzaak van de slappe ontlasting en de vervuiling onder de staart.

 

 

4.  Weekenddiensten

 

 Juli

 

30-01

Dierenartspraktijk Scherpenzeel

07-08

Dierenartsenpraktijk Dirkx te Leusden

14-15

Dierenartspraktijk van Alpen, Woudenberg

21-22

Diergeneeskundig Centrum Doorn

28-29

Dierenartsenpraktijk Dirkx te Leusden

 

 

Dierenarts Alkema is de donderdagen afwezig van 2 tot en met 16 augustus

 

5.     Welkom met uw PUP en KITTEN

 

http://www.dapkatwijk.nl/wp-content/uploads/kittens.jpg

 

 

·        Om uw pup of kitten te laten wennen aan het bezoeken van een dierenartsenpraktijk

·        Eventuele problemen vroegtijdig te signaleren

 

·        Ter beantwoording van uw vragen                            

 

 

De paraveterinaire spreekuren worden gewoonlijk eenmaal per maand gehouden door onze paraveterinairen Manon en Marije voor pups en kittens tot 1 jaar leeftijd.

Wij bieden onze cliënten  dit als service, dus er zijn géén kosten aan verbonden!

 

Graag een afspraak maken met een van onze paraveterinairen: Manon of Marije.

 

 

20171114_183904.jpg

 

 

6.  Dier uit het buitenland

 

Wanneer u als toerist of particulier in het buitenland bent en een hond wilt meenemen dient u het volgende te doen:

·        Vraag uzelf 3 maal af of uw beslissing om te adopteren reëel is en niet alleen op emotie berust. Probeer in contact te komen met een lokale zwerfdieren organisatie om te onderzoeken of er geen mogelijkheden zijn in het land zelf.

·        Wanneer u overtuigd bent dat dit de hond is die u wilt adopteren ga dan ALTIJD eerst naar een dierenarts. Voor u de hond mee mag nemen dient hij gevaccineerd, ontwormd (attent zijn op hartwormen) en ontvlooid en gechipt te worden. Daarnaast dient er een gezondheidsverklaring voor het dier afgegeven te worden.

·        Elk dier dat over de grens meegenomen wordt dient gevaccineerd te worden voor Rabiës. Voor rabiës geldt een inwerkperiode van het vaccin van 21 dagen voor de vervoersdatum. Een jong dier mag vanaf de leeftijd van drie maanden worden gevaccineerd tegen rabiës. U dient dus nog drie weken na de rabiësvaccinatie te wachten voordat het dier naar het buitenland getransporteerd kan worden.

·        Wij raden ten sterkste aan om dieren te castreren en steriliseren. Bedenk dat u een dier meeneemt uit een land met een zwerfdieren overschot. Help mee om dit overschot te verminderen door het dier te steriliseren/castreren.

 

Bespreek eventueel met Manon of Marije, waar u heen denkt te gaan. Zij kunnen u adviseren welke inentingen of worm-, vlooien- en tekenmiddelen nodig zijn ter bescherming van uw dier.

 

7.    DE VOSSENLINTWORM VERSPREIDT ZICH ONRUSTBAREND

 


De populatie vossenlintworm neemt toe en onze huisdieren kunnen al besmet worden door te snuffelen aan besmette ontlasting van vossen.


Wanneer u dan als baasje een lik in het gezicht krijgt, is de cirkel rond. De mens is immers 
tussengastheer. Het is dus belangrijk om, zeker na bezoek aan risicogebieden, huisdieren regelmatig te ontwormen met Afbeeldingsresultaat voor vossenlintwormeen praziquantel bevattend middel, zoals Milbemax.

 

 

 

8.  NIEUW voor katten: Bravecto kat PLUS

 

Dia26.JPG

Bravecto Plus voor katten beschermt tegen wormen, vlooien en teken!


Bravecto plus betekent een nieuwe doorbraak in parasietenbestrijding bij katten. De unieke produktsamenstelling  maakt het mogelijk om katten gemakkelijk, conform de ESCCAP adviezen, te beschermen.

Bravecto Plus ontwormt katten en beschermt ze 12 weken tegen vlooien en teken met 1 pipet.

Begin juli hopen we onze eerste bestelling Bravecto Plus voor katten binnen te krijgen, wanneer u belangstelling heeft mag u ook vast reserveren, dan bellen we u wanneer het gearriveerd is.

 

9.  Nieuwe regels privacy (AVG)

 

De nieuwe regels voor de privacy kunt u op de balie vinden, zo mogelijk kunnen Manon of Marije u deze ook mailen

10.                  Wanneer het heerlijk warm weer wordt….

 

Een paar punten om aandacht aan te schenken:

OVERVERHITTING Honden kunnen bij warm weer gemakkelijk oververhit raken door hun speelse gedrag en/of hun enorme vacht. Soms, als ze tenminste op tijd bevrijd worden, door het opgesloten zijn in een te warme auto … ja, het gebeurt ieder jaar weer!

De normale temperatuur van een hond is rond de 38,5 graden. Bij oververhitting loopt de temperatuur snel op en raakt de hond in shock, onbehandeld lijdt dit tot de dood. Probeer zo spoedig mogelijk een dierenarts te bereiken, lukt dit niet probeer dan de hond te koelen met water en/of natte doeken. Meet voortdurend de temperatuur en stop op tijd zodat deze niet doorschiet naar beneden.

 

NAAST DE FIETS Veel eigenaren laten de hond lekker lopen naast de fiets. Met warm weer echter bestaat de kans op oververhitting. Wat veel vaker gebeurt is dat de hond de voetzolen kapot loopt. De hond kan alleen zweten via de tong en de voetzolen. Hierdoor wordt het eelt van de zoolkussen weker. Lopen op een hete straat veroorzaakt dan snel blaren die kapot gelopen worden, zeer pijnlijk!

 

MAAGKANTELING DOOR KOUD WATER DRINKEN Sommige hondenrassen zijn gevoelig voor een maagkanteling, hierbij draait de maag om zijn as en sluit zich af. In korte tijd veel koud water drinken kan dit proces op gang brengen. De hond zal dan proberen te braken zonder iets te produceren. Raadpleeg direct uw dierenarts!

 

UV-STRALING Net zoals bij de mens kan UV-straling schadelijk zijn. Honden en katten zonder een vacht dienen uit de zon gehouden te worden. Katten met witte oorpunten kunnen deze verbranden, soms met grote gevolgen. Breng een beschermende crème aan of houdt deze dieren uit de zon.

 

BENAUWDHEID Dieren die snel hijgen en/of snurken krijgen het nog zwaarder in warm weer. Houd deze dieren in de schaduw want de verhoogde ademarbeid zal ongetwijfeld tot verdere benauwdheid en/of oververhitting leiden. Bij ons kunt u cooling matten, bandana’s en dergelijke bestellen.

 

 

 

http://www.brekz.nl/1776-large_default/bodycooler-pet-mat-xl.jpg

 

GRASAREN

 

De grasaar is een typisch zomerse plaaggeest. Deze harde kruipers blijven vaak hangen in de vacht van honden. Met name tussen de tenen en in de oren zijn de voorkeursplekken. De harde puntjes van de aartjes boren zich in de huid tussen de tenen en een dikke voet is het gevolg. Grasaren blijven ook vaak hangen in de oren van langharige honden. Na verloop van tijd kruipen de grasaren de gehoorgang in. De honden hebben dan acuut jeuk en oorpijn. Snel handelen is dan geboden! Wanneer de grasaar blijft zitten kan hij het trommelvlies perforeren. Met behulp van een speciale tang kan de grasaar uit het oor worden gevist.

 

http://img.ymlp.com/3gky_grasaar.jpg

 

 

 

 

 

Bij vragen of onduidelijkheden 
graag contact opnemen
 met Manon of Marije