Nieuwsbrief November

 

 

Binnenkort stopt de webshop Voor Mijn Dier,

bij Boerenwinkel.nl ook leuke producten te verkrijgen!

Inhoud

 

1. ††††Angst voor VUURWERK. 1

2.††† Konijnen. 3

3.††† Kastanjes en eikels. 3

4.††† Weekenddiensten. 4

5.††† De Sint is weer in aantocht en de Kerst komt eraan! 5

6.††† Welkom met uw pup of kitten. 7

7.††† Najaar: Juist nu ontvlooien. 8

8.††† NIEUW voor katten: Bravecto kat PLUS. 10

9.††† Nieuwe regels privacy (AVG) 10

10.†††† Is xylitol dodelijk voor honden?. 11

 

 

1.† Angst voor VUURWERK

 

 

Dia8.JPG

 

 

 

 

 

 

De Decembermaand†lijkt nog ver weg, maar misschien is uw huisdier vorig jaar erg Angstig geweest door vuurwerk, of is uw dier ook bang van onweer. Voorkomen is beter dan genezen, wij adviseren u dan om tijdig van start te gaan. Bij ons in de praktijk kunt u een gedragstherapie CD kopen, waarmee u op en speelse, maar doeltreffende manier uw huisdier kunt helpen!

 

De eerste CDís zijn al weer op voorraad en de training kan weer starten!

 

Gedragstherapeut voor dieren Debbie Rijnders heeft deze gedragstherapie CD gemaakt als hulpmiddel om uw huisdier van de angst voor onweer of vuurwerk af te helpen.

 

Helaas zijn er nog teveel dieren die onnodig lijden aan de angst voor onweer of vuurwerk. De juiste gedragstherapie kan een dier van zijn angst bevrijden of deze angst sterk verminderen. Het dier herconditioneren op het geluid van onweer of vuurwerk is een onderdeel van de therapie.

 

Deze Gedragstherapie CD bevat zeer realistische geluidsopnamen van onweer en vuurwerk. Wanneer u de CD op de juiste manier afspeelt kan het een belangrijke stap zijn in het proces om uw huisdier van zijn angst af te helpen. In het bijgesloten boekje staat beschreven hoe u deze CD kunt gebruiken. Gedragstherapeut voor dieren Debbie Rijnders en gedragsdeskundig dierenarts Margit Price geven advies en tips hoe u uw huisdier een aangenamer leven kunt geven zonder de steeds weer terugkerende paniek bij het horen van onweer of vuurwerk.

 

Voor verdere praktische tips zie:† http://www.licg.nl/133/praktisch/omgaan-met-huisdieren/overig/vuurwerk.html

 

2. Konijnen

 

Bericht uit het AD

Konijnen gestorven in Leusden en Soest door virus

In Leusden, Soest en Hoevelaken zijn meerdere konijnen overleden. Vermoedelijk door de konijnenziekte RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease).

Hebt u uw konijn nog niet ingeŽnt tegen RHD-1 (1x per jaar) en RHD-2 (2x per jaar) neem met spoed contact op om een afspraak te maken voor inenting

 

 

3.    Kastanjes en eikels

Afbeeldingsresultaat voor hond eikels

Zijn kastanjes en eikels giftig?

†In de herfst zijn er veel kastanjes en eikels op de grond te vinden. Veel honden vinden het leuk om hiermee te spelen. Helaas eet een deel van de honden de kastanjes en eikels ook op. Dit kan voor flinke lichamelijke klachten zorgen. Wanneer er meerdere kastanjes of eikels gegeten worden kan dit maag-darmkanaal klachten veroorzaken.

†Symptomen die gezien worden zijn braken, diarree, veel plassen, gebrek aan eetlust. Het kan zelfs leiden tot neurologische verschijnselen. De lichamelijke klachten kunnen na 1 tot 6 uur optreden, maar ook nog 2 dagen na het eten van de kastanjes of eikels. Verder komt het ook voor dat een kastanje of eikel in het maagdarmkanaal vast komt te zitten. Dit zorgt voor een zeer zieke hond die vaak zowel diarree als braakklachten heeft. Uiteindelijk kan deze situatie levensbedreigend zijn wanneer niet tijdig wordt ingegrepen. Vaak moet operatief de kastanje of eikel verwijderd worden.

Wanneer u uw hond de kastanjes of eikel in grootte hoeveelheden heeft zien eten is het wijs om met de dierenarts contact op te nemen. Vaak wordt er besloten de hond te laten braken. Laat uw hond niet braken met zout! Een grote hoeveelheid zout kan een zoutvergiftiging bij uw hond veroorzaken.

Helaas geven eikels ook op langere termijn problemen. In de eikel zit de stof tanninezuur die op langere termijn nierschade kan veroorzaken. Symptomen die dan gezien kunnen worden zijn veel drinken en veel plassen. Om meer inzicht te krijgen in de nierfunctie van de hond is het mogelijk een bloedonderzoek te doen. Daarnaast is het soms ook noodzakelijk een echo van de buik te maken om zodoende de nieren te beoordelen. Let dus goed op dat uw hond geen kastanjes of eikels opeet want dit niet zo onschuldig als het lijkt.

 

 

4.  Weekenddiensten

 

Nov

 

03-04

Diergeneeskundig Centrum Doorn

10-11

Dierenartspraktijk †Scherpenzeel

17-18

Dierenartspraktijk van Alphen, Woudenberg

24-25

Dierenartspraktijk †Scherpenzeel

Dec

 

01-02

Dierenartsenpraktijk Dirkx te Leusden

05

Avond: Spoedkliniek Universiteit Utrecht

08-09

Dierenartspraktijk van Alphen, Woudenberg

15-16

Diergeneeskundig Centrum Doorn

22-23

Dierenartspraktijk †Scherpenzeel

25-26

di-wo

Spoedkliniek Universiteit Utrecht

29-30

Dierenartspraktijk van Alphen, Woudenberg

31 ma

Spoedkliniek Universiteit Utrecht

Jan

 

01di

Spoedkliniek Universiteit Utrecht

 

 

 

5.    De Sint is weer in aantocht en de Kerst komt eraan!

 

Met Sinterklaas en Kerst is er in veel huizen weer volop chocolade aanwezig!

Elk jaar zijn er honden die de verleiding niet kunnen weerstaan: chocoladeletters van de Sint en ook de chocoladekransjes worden soms met verpakking en al opgegeten. Vaak wordt in paniek de dierenarts gebeld wanneer een hond chocolade heeft gegeten.

Dit is terecht: chocolade kan zeer giftig zijn voor honden!

 

Dia18.JPG

Dia19.JPG

 

 

Dia20.JPG

 

 

 

 

6.    Welkom met uw pup of kitten

 

http://www.dapkatwijk.nl/wp-content/uploads/kittens.jpg

 

 

        Om uw pup of kitten te laten wennen aan het bezoeken van een dierenartsenpraktijk

        Eventuele problemen vroegtijdig te signaleren

        Ter beantwoording van uw vragen††††††††††††††††††††††††††††

 

 

De paraveterinaire spreekuren worden gewoonlijk eenmaal per maand gehouden door onze paraveterinairen Manon en Marije voor pups en kittens tot 1 jaar leeftijd.

Wij bieden onze cliŽnten †dit als service, dus er zijn gťťn kosten aan verbonden!

 

Graag een afspraak maken met een van onze paraveterinairen: Manon of Marije. Wanneer u op deze data niet in de gelegenheid bent kunt u een aparte afspraak maken.

        6 november

        4 december

 

 

 

20171114_183904.jpg

 

 

7. Najaar: Juist nu ontvlooien

 

 

 

poster kitten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu binnen de verwarming of open haard weer aangaat, komen vlooieneitjes, -larven en -poppen in de leefomgeving van huisdieren sneller uit. Er zijn dan maar enkele vlooien nodig om het hele huis te besmetten.

Wist u dat als een dier eenmaal vlooien heeft, het zeker 2 tot 3 maanden duurt om er weer vanaf te komen?

Vlooien kunnen bij uw hond en kat veel ongemak veroorzaken. Jeuk, irritaties en mogelijk ook ziektes! Vlooien kunnen lintwormen overbrengen. Ook kan uw huisdier allergisch zijn voor vlooienbeten.

Langdurige bescherming

Voorkomen is daarom beter dan genezen. Kom naar onze praktijk voor een uitgebreid advies voor teken- en vlooienmiddelen. Er zijn allerlei uitstekend werkzame producten verkrijgbaar, zoals kauwtabletten, halsbanden en druppels in de nek. We informeren u graag over langdurige bescherming!

Maak snel een afspraak

Wilt u direct middelen aanschaffen of informatie? Kom dan langs of maak een afspraak via 033-4950222

 

 

8.  NIEUW voor katten: Bravecto kat PLUS

 

Dia26.JPG

Bravecto Plus voor katten beschermt tegen wormen, vlooien en teken!

Bravecto plus betekent een nieuwe doorbraak in parasietenbestrijding bij katten. De unieke productsamenstelling  maakt het mogelijk om katten gemakkelijk, conform de ESCCAP adviezen, te beschermen.

Bravecto Plus ontwormt katten en beschermt ze 12 weken tegen vlooien en teken met 1 pipet.

 

 

9.  Nieuwe regels privacy (AVG)

 

De nieuwe regels voor de privacy kunt u op de balie vinden, zo mogelijk kunnen Manon of Marije u deze ook mailen

 

 

10.                     Is xylitol dodelijk voor honden?

Hond

Het is de laatste tijd in het nieuws: honden die overlijden na het eten van ontbijtkoek of kauwgom. Dat chocolade giftig is voor honden weten de meeste hondeneigenaren wel. Maar dat ontbijtkoek gevaarlijk is en de dood tot gevolg kan hebben, is minder bekend. De boosdoener in ontbijtkoek en kauwgom is xylitol, een veelgebruikte suikervervanger in light producten.

Werking xylitol bij de mens
Xylitol is een stof die van nature in planten en bomen voorkomt. Het is even zoet als suiker, maar bevat veertig procent minder calorieŽn en wordt bij mensen langzamer in het lichaam opgenomen dan suiker. Om deze eigenschappen wordt de stof in lightproducten gebruikt. Bij mensen komt er geen extra insuline vrij na het eten van deze stof, en de bloedsuikerspiegel blijft stabiel. Diabetici kunnen daarom deze zoetstof als suikervervanger gebruiken.

Werking xylitol bij de hond
Bij de hond reageert het lichaam anders. Xylitol wordt bij de hond heel snel opgenomen in het bloed en geeft een enorme respons van insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt naar levensgevaarlijke lage waarden. Tevens veroorzaakt xylitol leverfalen. Verschijnselen zijn: braken, zwakte, toevallen, coma en sterfte. De eerste verschijnselen van zwakte en leverontsteking kunnen al binnen dertig minuten na het eten optreden. Leverfalen treedt vaak een of twee dagen later op.

Waar zit xylitol in?
In bijna alle producten waar suiker door zoetstoffen is vervangen zoals: ontbijtkoek, meestal aangemerkt als light of zero; kauwgom zonder suiker; tandpasta en zoetjes. De hoeveelheid xylitol staat vaak niet op een verpakking vermeld, maar voor honden zijn zeer kleine hoeveelheden al giftig.

Behandeling
Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts bij het vermoeden dat je hond xylitol heeft binnengekregen.  Geef je hond op weg naar de dierenarts suikerrijke producten te snoepen, om het eventueel dreigende tekort aan suiker in het bloed op te vangen. Als uw hond de xylitol net heeft binnengekregen, laat de dierenarts uw hond braken. Als het langer geleden gegeten is, is het via de maag al opgenomen en heeft laten braken geen zin meer. In dat geval zal uw hond nauwgezet in de gaten gehouden moeten worden in de kliniek

 

 

 

 

Bij vragen of onduidelijkheden graag 
contact opnemen met Manon of Marije